Kakšna je razlika med podjemno in mandatno pogodbo?

S podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje opraviti določen posel (delo), naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal. Bistveno za podjemono pogodbo je, da je podjemnik izvršiti delo po dogovoru in po pravilih posla.

S pogodbo o naročilu oziroma mandatno pogodbo pa se prevzemnik naročila zavezuje naročitelju, da bo zanj opravil določene posle. Pri mandatni pogodbi oz. pogodbi o naročilu ima prevzemnik naročila pravico do plačila za svoj trud, če ni drugače dogovorjeno.

To pomeni, da je bistvena razlika med podjemno in mandatno pogodbo ta, da je podjemni pogodbi pravica plačila vezana na izvršitev posla, pri mandatni pa je pravica plačila vezana na trud (in ne na končni rezultat).

Drugačne pa so tudi davčne posledice.

Potrebujete pomoč?

Za bolj podrobne informacije in pravno pomoč se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Če želite podjemne in mandatne pogodbe prijavljati sami, pa vam svetujemo uporabo kvalitetnih vzorcev. Svetujemo, da naročite cel komplet vzorcev, lahko pa naročite tudi posamezen vzorec.

Naročite vzorce na temo:

Vzorec Mandatne pogodbe

Z mandatno pogodbo se prevzemnik naročila zavezuje naročitelju, da bo zanj opravil določene posle in hkrati pridobi pravico do plačila za svoj trud.

Cena: 25,00 €

Vzorec podjemne pogodbe

Vzorec podjemne pogodbe s katero določijte pravice in obveznosti naročnika in podjemnika.

Cena: 25,00 €

LoadingUpdating...

Ko boste dodali vse želene dokumente v košarico, oddajte naročilo (košarica zgoraj desno) in poslali vam bomo predračun. Za pravno pomoč se lahko obrnete na nas: info@pravninasveti.eu