Darilna pogodba – kako jo pravilno sestaviti in vzorec pogodbe

Z darilno pogodbo se darovalec zaveže obdarjencu neodplačno prenesti lastništvo, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja. Gre za dvostransko pogodbo, s katero se mora strinjati tudi obdarjenec. Obdarjenec se lahko sam odloči, ali darilo sprejema ali ne.

Predmet darilne pogodbe je lahko:

–          premičnina (vsaka stvar, kot npr. računalnik, vozilo, pohištvo itd),

–          nepremičnina,

–          denar in

–          pravice.

Oblika pogodbe

Oblika pogodbe je odvisna od stvari, ki se podarja ter tudi od razmerja med darovalcem in obdarjencem. Tako mora biti pogodba o darovanju nepremičnine ali vozila obvezno v pisni obliki, darilna pogodba med zakoncema mora biti v obliki notarskega zapisa, itd.

Načeloma je najpogostejša pisna oblika, saj vam omogoča dokazilo o lastništvu in pravno varnost, če bi prišlo do zapletov. Ker je situacij in kombinacij zelo veliko, nas lahko kontaktirate, da vam svetujemo glede najprimernejše oblike darilne pogodbe.

Preklic darila

Darilne pogodbe načeloma ni mogoče enostransko preklicati, razen v izjemnih primerih. Tako je izjemoma možno darilo preklicat:

  • če darovalec pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje; obdarjenec lahko darilo obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje;
  • zaradi hude nehvaležnosti obdarjenca (in bi bilo po moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal);
  • ali če darovalec po sklenitvi darilne pogodbe dobi otroka, prej pa ni imel otrok.

Naročilo vzorcev darilne pogodbe: