Sporazum o delitvi dediščine

V skladu z našo zakonodajo dediči dedujejo delež vsake stvari, pravice oz z dedovanjem pridobijo delež na celotnem premoženju. To pomeni, da postanejo vsi dediči solastniki vsake stvari, ki sega v zapuščino. To pa pogosto pripelje do sporov in pravnih zapletov. Kmalu po dedovanju se pojavijo problemi kdo bo imel določeno stvar v posesti, kdo jo bo uporabljal in z njo upravljal.

V najslabšem primeru pride do sodnega postopka delitve premoženja, ki se pogosto konča s prodajo pod ceno (dediči pa si potem razdelijo denar, ki ostane po plačilu sodnih in odvetniških stroškov – če sploh še ostane kaj).

Sporazum o delitvi dediščine

Vendar pa ni vse tako črno. Zakon dopušča, da se dediči dogovorijo med sabo in pripravijo načrt delitve dediščine. S takim sporazumom prihranijo veliko denarja za sodne takse in odvetniške stroške, saj se izognejo potencialni sodni delitvi. Še zlasti pa prihranijo veliko živcev.

S sporazumom o delitvi dediščine se dediči dogovorijo kakšne deleže bodo dedovali in katere stvari bodo dedovali.

Vzorec sporazuma o delitvi dediščine:

Če potrebujete vzorec Sporazuma o delitvi dediščine, ga lahko le za 25 EUR naročite pri nas.

Oporoka – vzorec in navodila

Vzorec oporoke, ki vsebuje tipična določila, ki naj bi jih vsaka oporoka vsebovala in opcijska določila kot npr.:

  • volila
  • razdedinjenje
  • vštevanje daril v dedni delež.

Oporoki so priložena navodila glede oblike (pisna pred pričami ali lastnoročna oporoka).

 

Cena: 29,90 €

LoadingUpdating...

Ko boste dodali vse želene dokumente v košarico, oddajte naročilo (košarica zgoraj desno) in poslali vam bomo predračun.