Motenje posesti

Ste morda najemnik stanovanja in vam je najemodajalec zamenjal ključavnico ali vam je kako drugače onemogočil vstop v stanovanje? Ali je morda sosedova nepremičnina začela povzročati emisije, ki posest vaše nepremičnine motijo?

Vse te posege v posest imenujemo motenje posesti in sicer ne glede na to ali gre za dejansko motenje ali za odvzem posesti.

V kolikor vas kdo moti pri posesti tako premičnine kot nepremičnine ali vam je odvzel posest, obstaja v Stvarnopravnem zakoniku rešitev in sicer zahtevek za varstvo pred motenjem posesti. Tožba je precej specifična, zato vam svetujemo, da se v primeru konkretne motenje, takoj posvetujete s strokovnjakom.

Pogoji za vložitev tožbe na prenehanje motenja posesti so:
1.    da obstaja motnja, ki pomeni samovoljno spremembo obstoječega stanja. Motnja mora biti resnična in mora vplivati na posameznika, saj sodišče malenkostnih motenj ne upošteva;
2.    da je motnja protipravna – z zahtevkom za varstvo pred motenjem posesti ne boste uspeli, če vam bo predmet odvzet v  izvršilnem postopku, saj je protipravnost izključena z zakonom. Po drugi strani pa je zamenjava ključavnice v najemniškem stanovanju (seveda če se najemniku ne izroči novega ključa) protipravna, četudi je razlog za zamenjavo dejstvo, da najemnik ne plačuje najemnine;
3.    da je tožba vložena v zakonsko predpisanem roku;
4.    da se s tožbo zahteva vrnitev posesti ali prenehanje sedanjih in bodočih motilnih ravnanj.

Posebnost tega varstva pa so zelo kratki roki. Tožba se lahko vloži najkasneje v roku 30 dni od dneva, ko je posestnik zvedel za motenje in storilca, vendar ne kasneje kot v roku 1 leta od dneva, ko je motenje nastalo.

Tožbo lahko vloži zadnji mirni posestnik, pri čemer ni pomembno, kakšna je kvaliteta posesti. Tudi nepošteni posestnik (npr. tat ali najemnik, ki ne plačuje najemnine) je pravno zavarovan pred samovoljo lastnika, zato bo s tožbo uspel, če mu bo uspelo dokazati, da je lastnik motil posest.

Tudi delni ali skupni posestnik lahko moti drugega delnega posestnika s spreminjanjem dosedanjega načina izvrševanja posesti. Prizadeti posestnik ima zoper takšno motenje pravno varstvo.

Zaradi kratkih rokov in specifike postopka je smotrno, da se takoj ko zaznate motenje posvetujete s strokovnjakom. Kontaktirajte naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem posredovali prvi (hitri) pravni nasvet že za 49 € + DDV.