Koliko dopusta pripada delavcu

Zadnje čase se pogosto srečujemo z vprašanjema koliko dopusta pripada delavcem in ali se lahko delavcu zniža število dni letnega dopusta glede na prejšnje leto.

 

Splošnega odgovora na prvo vprašanje ni. Vsakemu delavcu po Zakonu o delovnih razmerjih-1 (ZDR-1) pripadajo minimalno štirje tedni letnega dopusta, zato je minimalno število dni dopusta odvisno od razporeditve vašega delovnega časa. Če delate pet (5) dni v tednu, potem vam pripada minimalno 20 dni dopusta, če vaš delovni teden šteje šest (6) dni, pa vam pripada 24 dni osnovnega dopusta.

 

Osnovni dopust se poveča za dodatne dneve dopusta, če izpolnjujete pogoje, ki jih določajo:

  • ZDR-1
  • interni akti – npr. pravilnik o dopustih
  • kolektivne pogodbe.

Po ZDR-1 pripada vsakemu delavcu:

  • dodatni dan dopusta, če skrbi za otroka do 15-tega leta starosti,
  • invalidom, starejšim delavcem ipd pripadajo trije dnevi dodatnega dopusta,
  • delavcu, ki še ni dopolnil 18 let pripada dodatnih 7 dni
  • itd.

 

Poleg zakona, pa dodatne dneve določajo kolektivne pogodbe, ki pa so (in morajo) biti za delavca ugodnejše od zakona. Zato – če za vašo dejavnost obstaja kolektivna pogodba, potem vam najverjetneje pripada še kak dan letnega dopusta več, kot določa ZDR-1.

 

Glede na to, da je potrebno vsako leto preveriti izpolnjevanje pogojev in dopust na novo odmeriti, se lahko zgodi, da se število dni letnega dopusta tudi zniža.

 

Če imate kakšna konkretna vprašanja glede odmere in izrabe dopusta, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce po elektronski pošti: info@pravninasveti.eu . Pravne nasvete s področja delovnega prava nudijo že od 20 EUR dalje.

 

Potrebujete Pravilnik o dopustu?

Z vzorcem Pravilnika o dopustih delodajalec določi postopke odmere, število dni ter postopke izrabe letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela. Dodajte v košarico, oddajte naročilo in si vzorec po ceni 40 EUR + DDV zagotovite še danes.